محمد هادی مهدی نیا / دکترای شهرسازی
تا الان نیز از ظرفیتهای موجود در شهر مشهد به خوبی استفاده نشده است . شهری که ویزگی های متعددی دارد. اول نکته در مورد مشهد اینکه باید گفت شهری است که تا نزدیک ترین شهر هم اندازه خودش ۱۰۰۰کیلومتر فاصله دارد . واین یعنی یک شعاع ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلومتری تمام محدوده و پهنه را می توان درنظر گرفت که مرکزش شهر مشهد است . و این یک پتانسیل ویژه برای مشهد ایجاد می کند.
نکته دیگر عنصر مذهبی و فرهنگی مشهد است که مخاطبش هرساله جمعیتی بالای ۲۰ میلیون نفر از شیعیان جهان است . سالیانه حدود ۲۰ میلیون زواری که به مشهد می آیند ظرفیتی به وجود می آورند که با هیچ چیز نمی شود مقایسه کرد. اگر از منظر دینی هم به این موضوع نگاه نکنیم و فقط از منظر اقتصادی و گردشگری به این موضوع بنگریم ، باید مشهد را شهری منحصر به فرد دانست . که ظرفیت توسعه فراوانی دارد .
بعضی ها مینالند که باید جلوی رشد جمعیت مشهد را گرفت و نباید اجازه داد جمعیت شهر مشهد بیشتر از ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر شود. اما من با این نظر موافق نیستم و باید گفت مشهد ظرفیت این را دارد که توسعه بیشتری داشته باشد. هم از لحاظ جمعیت و هم از لحاظ توسعه کالبدی.
مشهد شهر خود بنیاد
و با توجه به تعداد مسافری که هر ساله به مشهد سفر می کنند این شهر کاملا پتانسیل این را دارد که شهر خود بنیاد باشد.
مشهد از آن شهرهایی است که می تواند خود بنیاد باشد بدون نیاز و وابستگی به نفت. همه این ها در تصمیم سازی کسانی که تصمیم گیری می کنند مهم است و باید قبول کنند که مشهد ظرفیت بالایی دارد. اگر همیشه جنبه های منفی را ببینیم باعث می شود به سمت رشد نرویم . متاسفانه بیشترین چیزی که تا کنون در رابطه با مشهد شکل گرفته از این نوع بوده است .
توسعه گردشگری در مشهد میتواند به محور توسعه اقتصادی و اشتغال نیز تبدیل شود.
مشهد به عنوان یکی از شهرهای دارای ظرفیتهای بالا در حوزه گردشگری و اثرگذاری بینظیر این صنعت در اقتصاد استان، جایگاه والایی در این حوزه دارد . بگونهای که توسعه این صنعت میتواند به عنوان بستری جهشآفرین برای اقتصاد شهر مشهد و استان خراسان رضوی عمل کرده و در همین مسیر بکار گرفته شود.
مشهد ظرفیت توسعه بالایی را دارد اما متاسفانه همیشه می گفتند مشهد توسعه پیدا نکند و به همین جهت برای آن برنامه ریزی نشد. لدا به بدترین شکل شاهد رشد حاشیه نشینی هستیم و چون برنامه ریزی برای آن صورت نگرفته است خط حاشیه شهر را عقب تر بردند و حاشیه شهر در واقع بخشی از شهر شد . در حالیکه نه خیابان کشی درستی دارد و نه فصاسازی درستی در ان شکل گرفته است.
اگر ما سه دهه قبل واقعیت ها را می پذیرفتیم که مشهد امکان افزایش جمعیت تا ۴ یا ۵ میلیون نفر را دارد همان موقع برنامهریزی درستی می کردیم و شاید الان با یک میلیون جمعیت حاشیه نشین مواجه نبودیم . و الان باید افق دید را تغییر دهیم. در حال حاضر بخشی از مشکل ، آب مشهد است که از طریق دریای عمان حل می شود و این اتفاق باعث می شود که مشکل اب در مشهد حل شود . پس می توانیم به توسعه شهر فکر کنیم.
و دقت کنیم سرمایه گذارانی که وارد مشهد می شوند نیز باید قابلیت و توانایی فعالیت اقتصادی و رشد شهری را داشته باشند و در واقع مولد باشند.
برگرفته از مصاحبه اختصاصی پایگاه خبری اطلاع رسانی مشهد فرهنگ با جناب آقای محمد هادی مهدی نیا
درج خبر با ذکر منبع بلامانع است .
https://mashhadfarhang.ir/?p=3332