اولازهمه باید به این پرسشها پاسخ داد: شهرداری مشهد تا چه اندازه در برابر تکانهها تابآور است؟ شهرداری مشهد در مسیر اقتصاد مقاومتی است یا مقاومت اقتصادی؟
تفاوت اقتصاد مقاومتی و مقاومت اقتصادی در این است که مقاومت اقتصادی به معنای تدافع در برابر تهدیدهای دشمن است، بهگونهای که تأثیر عمیقی بر زیرساختهای اقتصادی سیستم موردنظر ندارد. اما در اقتصاد مقاومتی ضمن درک عمیق از در کمین بودن دشمن، اقدامات و برنامهریزی تهاجمی و تخریبی نیز صورت میگیرد و فعالیتها متوقف نشده و تهدیدها تبدیل به فرصت شده و نقشههای دشمن نیز خنثی میگردد.
تکانه (شوک) عوامل تهدیدزای سیستم هستند که بنا به شرایط درونی سیستم (آسیبها و یا نقاط قوت) میتوانند اثرات مثبت و منفی داشته باشد. بهعبارتیدیگر تکانه میتواند مخرب یا مولد باشد. بهعنوانمثال تکنولوژی تخریب خلاقانه است، یعنی درعینحال که بهرهوری را بالا میبرد میتواند برخی ساختارهای سنتی موجود را تخریب و نابود نماید. حال اگر سیستم شهرداری، آسیبپذیری درونی خود را کاهش داده و خود را در مقابل تکانهها تابآور نماید، بدین معناست که سیستم توانایی مقاومت و ایستادگی در مواجهه با تکانه را دارد و امکان برگشت به حالت اولیه و حالت ارتجاعی خواهد داشت.
تکانهها میتوانند برونزا (خارج از اختیار و کنترل سیستم) و یا درونزا (تحت کنترل سیستم) باشند. بهعبارتیدیگر در وقوع و حدوث تکانههای برونزا سیستم تقریباً نقشی ندارد و عوامل برونزا تحت کنترل سیستم نیستند، اما در وقوع و حدوث تکانههای درونزا سیستم نقش دارد. برخی از تکانههای برونزا عبارت است از: تکانه طبیعی، تورم، نرخ ارز، تحریمهای مالی و تجاری و … برخی تکانههای درونزا نیز عبارت است از: تغییر و تحولات مدیریتی، حاشیهنشینی و توسعه حریم شهر مشهد، افزایش نرخ دستمزد، افزایش نیروی انسانی جدید، تکانه نقدینگی، فساد و…
برونزا و یا درونزا بودن تکانهها امری نسبی است. بهعنوانمثال تکانه ارزی نسبت به سیستم شهرداری برونزا، اما نسبت به سیستم بانک مرکزی درونزا و قابلکنترل است.
اگر شهرداری مشهد بتواند سیاستها، برنامهها و فعالیتهای فعالانهای طراح ریزی نماید بهگونهای که یک اقتصاد و یا سیستم اقتصادی اولاً در ساخت درونی خودش از قوام و استحکام برخوردار باشد، ثانیاً در مواجهه با عوامل تهدیدزای خارجی بتواند قوام و پایداری خود را حفظ نماید، اقتصاد مقاومتی در سیستم محقق شده است. اما مقاومت اقتصادی صورتی منفعل داشته و صرفاً به معنای تدافع در برابر تهدیدهای دشمن میباشد. اگر تکانهها در چارچوب اقتصاد مقاومتی احصاء، سنجش تأثیر، پیشبینی و آیندهنگری نشود، ممکن است منجر به بحران اقتصادی و یا اجتماعی در شهر گردد.
سید جلیل بامشکی – فعال حوزه مدیریت شهری
https://mashhadfarhang.ir/?p=4766