×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : پنج شنبه, ۱۳ دی , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Thursday, 2 January , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر

علی محمدی، رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه اظهار کرد: آسباد روستای پطرو نماد هنر و خلاقیت و ابتکار مردمان گذشته منطقه زاوه بوده است و بدلیل شدت باد‌های موسمی از اواخر فصل بهار تا اواخر تابستان، ساکنان این منطقه با مهار نیروی باد و بکارگیری آن جهت خردکردن غلات، این انرژی را به نفع خود بکار گماردند و مهمترین نیاز خود را که تولید نان بوده با ساختن و بکارانداختن این تکنولوژی برآورده کردند.

وی افزود: این آسباد که تشابه زیادی با آسباد‌های سایر مناطق شرقی ایران بویژه منطقه نشتیفان خواف دارد، بنایی است شکل گرفته از خشت و گل و متشکل از محفظه چرخ و پره و آسخانه بوده که متاسفانه به مرور زمان فضا‌های داخلی و چرخ و پره‌های آن از بین رفته و درحال حاضر بقایای دیوار‌های بیرونی آن و سنگ‌های آسیاب باقی مانده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه ادامه داد: مهمترین ویژگی معماری این بنا، قسمت درگاه باد می‌باشد که طوری ساخته شده که از باد‌های مختلفی که در منطقه می‌وزیده، قابلیت استفاده داشته است.

محمدی بیان کرد: در جنب این آسباد بقایای آسیابی نیز وجود دارد که نشان از مهار انرژی آب در سایر فصول سال که باد سرعت کمتری داشته، جهت خرد غلات استفاده می‌کرده اند که این شگرد صنعتی بیانگر توسعه‌ی فنی و دانش کاربردی ساکنان این منطقه بوده است.

وی تصریح کرد: این آسباد به شماره ۲۷۷ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۱۳ در فهرست آثار واجد ارزش تاریخی-فرهنگی به ثبت ملی رسیده است.