
متین قرابیان – کارشناس زیست شناسی
با گسترش جغرافیایی شهرها ، جمعیت ها و کمبود منابع غذایی، کشاورزی شهری رویکردی نوین جهت پایداری شهر و محیط زیست شهری است.
اصولا کشاورزی فرایند تولید مواد غذایی، برای انسانها است، که از راه کاشت و پرورش بدست می آید و مرحله ای مهم از تاریخ زندگی انسان که موجب ظهور تمدن ها شد را رقم زده است.
هر گونه عملیات کشاورزی در محیط های شهری را کشاورزی شهری می نامیم و به طور خلاصه می توان پرورش گیاهان و جانوران در داخل و اطراف شهرها تعریف کرد فقط به پرورش گیاهان خوراکی و غیر خوراکی مورد نیاز محدود نمیشود بلکه در پرورش دام و طیور ، پرورش قارچ و… نیز در این حوزه تعریف میشود. طبق آمار سازمان ملل متحد حدود ۱۵ درصد محصولات غذایی جهان در شهرها تولید و این رقم رو به رشد است.
کشاورزی شهری راهی برای امنیت غذایی ، ارتقا سطح زندگی اجتماعی و اجتماع سازی ، به تعادل رسیدن زیست بوم کلان شهر ها ( بهبود کیفیت آب و هوا ) ، بازیافت پسماند های شهر ، کارآفرینی و اشتغال زایی جوانان شهر و سرمایه گذاری و رشد اقتصادی است و موجب تولید فضای سبز و کاهش حمل و نقل می شود و از فرسایش خاک جلوگیری و باعث حذف محصولات تراریخته ، آزمایشگاهی ، غیر طبیعی ، هورمونی و غیر انسانی می شود.
در سنگاپور کشاورزی طبقاتی یا سبزیجات آسمانی ایجاد و راهکار سازگاری با محیط زیست و کشاورزی شهری توزیع شده است. در کلکته مردم هند از زباله ها کود درست می کنند ، مدرسه قدیمی در شهر دیترویت ایالت میشگان امریکا که تبدیل به یک فود فیلد یا مزرعه غذا شده است ، در تگزاس بصورتی که محوطه های بلا استفاده در فضای شهری تغییر شکل می دهد و سبز می شود و محصولات مورد نیاز مردم و اقتصاد شهرداری ها تامین خواهد شد ، در کانادا و نیوزلند با اشتراک حیاط خلوت ها، مردم مواد غذاییشان را پرورش می دهند.
در مدیریت های شهری، هزینههای بسیاری بابت تصفیهی آب پرداخت و بخشی از فضای سبز شهری نیز با آب حاصل از تصفیهی فاضلابها آبیاری میشود، در حالیکه با هدف کاهش بیکاری ، رشد اقتصادی ، مشارکت اجتماعی ، بهبود محیط زیست شهر ، تهیه مواد غذایی سالم و … میتوان با در نظر گرفتن بخشی از فضای سبز شهری آن هم در مناطق فاقد آلودگی هوا و با رعایت تولید کیفی محصول به پرورش گیاهان خوراکی و دارویی پرداخت و حتی کشت گلخانه ای داشت.
وجود جوانان تحصیل کرده و متخصص و دارای تجربهی عملی کشاورزی، در شهرها بسیار زیاد بوده و با ورود نهادهای مختلف در قالب تفاهم نامه چند جانبه، می توان در قالب شرکت های تعاونی محلی، اثرات کشاورزی شهری را کامل و ملموس درک کرد.
http://mashhadfarhang.ir/?p=2460