به گزارش مشهدفرهنگ، به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی ابوالفضل مکرمی فر مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی گفت:مراسم شبیهخوانی روستای فدیشه نیشابور در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید.
ابوالفضل مکرمی فر اظهار کرد: روستای فدیشه واقع در سیوهفت کیلومتری غربِ شهرِ نیشابور، یکی از روستاهای استان است که اهالی از گذشته تا امروز اهتمامِ ویژهای در برگزاری مراسمِ تعزیۀ خوانی در روزِ عاشورا دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی با بیان اینکه یکی از باشکوهترین تعزیهخوانیهای استان در این روستا اجرا میشود، ادامه داد: تعزیه و تعزیهخوانی که مردمِ فدیشه عمدتاً از آن تحت عنوان شبیه و شبیهخوانی یاد میکنند، درگذر زمان علاوه بر ادامه سنتهای دینی به عنصری بدل شده است که آن را میتوان بخش اصلی هویتبخشی روستا و منطقه قلمداد کرد.
وی افزود: همین موضوع خود موجب تقویت اهتمامِ اهالی در برگزاری این مراسم ، پایداری و استمرار آن است.
مکرمی فر تصریح کرد: علاوه بر بُعد هویتی که در ارتباط با این مراسمِ آیینی مطرح است، شکلدهی شبکۀ اجتماعیِ منطقهای و نظام مشارکتی اکثر اهالی آن روستا و روستاهای اطراف در برگزاری و حضور در آن نکتۀ حائز اهمیت در این زمینه به نظر میرسد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی یادآور شد: از گذشته تا امروز مراسمِ شبیهخوانی فدیشه با برانگیختن مشارکتِ گروهی از روستاهای منطقه موجب شکلگیری نوعی شبکۀ اجتماعی و آیینی حولِ سوگواریهای ماه محرم و عاشورای امام حسین(ع) شده و مشارکتِ روستاها در شبیهخوانی فدیشه عمدتاً از خلال تماشا کردنِ مراسمِ شبیهخوانی و مخاطب آن بودن رقم میخورد، مردم این روستاها که بهطور میانگین در فاصله حدود شش کیلومتری فدیشه قرار دارند، درگذشته با بر دوش کشیدن علمهای عزاداری روستای خود، به فدیشه مراجعه و فعالانه در آن شرکت میکردهاند.
وی گفت: درگذشته این شبکه، محدود به چهار الی پنج روستا بوده است اما هماکنون به بیش از سی روستا افزایشیافته است.
مکرمی فر افزود: علاوه بر روستاهای که بهصورت سنتی روزِ عاشورا را در مراسمِ شبیهخوانی فدیشه شرکت میکنند و آن بخش از روستاهای منطقه که در سالهای اخیر به این شبکه پیوستهاند، مراسمِ شبیهخوانی فدیشه مخاطبان و مشارکتکنندگان قابلتوجهی از سایرِ نقاطِ استان و کشور دارد. این مراسم بعد از گذشت حداقل بیش از یک ۱۵۰ سال، همچنان یکی از باسابقهترین اجراهای تعزیهخوانی به سبکِ سنت خراسان است.
http://mashhadfarhang.ir/?p=2736